Projekt organisering med Lightroom 4

2 jun 2012Tekniskt0 Kommentarer

Projekt organisering med Lightroom 4
Organisering Lightroom 3

Organisering Lightroom 3

Det har blivit läge för en uppdatering från Adobe Lightroom 3 till nya Lightroom 4. Jag kan inte säga annat än att jag varit 100% nöjd med version 3 och kan bara varmt rekommendera produkten till alla som intresserar sig för sina foto och vill göra lite extra än bara ha bilderna lagrade på hårddisken.

En del frågetecken skall rätas ut innan den nya versionen installeras på datorn.

  1. Lagringsplats (Hårddiskar)
  2. Kategorisering av bilder
  3. Synkronisering mellan datorer
  4. Webblösning för lågupplösta bilder

Kommer göra en mindre behovsanalys av ovanstående punkter och presenterar även resultatet och arbetsflödet i kommande blogginlägg.

 Lagringsplats

I dagsläget är det ca 20 000 råbilder och 25 000 backup bilder som ligger lagrade på hårddisk + externa hårddiskar. Jag letar nu efter en hårddisk-lösning som skall uppfylla alla mina behov.
Jag behöver mycket plats, 1 Tb är ett minimum. Hastigheten är viktig, framförallt när jag bläddrar genom bilder för visning eller när jag letar och jobbar med bilderna. Koppla ihop diskarna. Här är jag lite mer osäker. Jag har köpt WD hårddiskar tidigare för att jag hört att man kan koppla ihop flera externa diskar med varandra. Något jag aldrig provat men behovet finns, skall undersöka detta mer.

Jag har en del bonusönskemål också. Bland annat skulle jag vilja ha möjlighet att nå alla bilderna utifrån, alltså från Internet. Har dock provat detta tidigare med ett par olika diskar men aldrig fått det att lyckas särskilt bra. Om det beror på min brandvägg eller för att jag bara har en 100/10 lina vet jag inte men det har i alla fall gått alldeles för långsamt. Får återkomma hit och funderar på att punkt 4 kan vara en lösning på problemet.

Kategorisering

Ja, med 20 000 bilder behöver man inte vara ett snille för att räkna ut att det är svårt att hitta bland bilderna. Jag tycker jag har rätt bra struktur på det mesta men känner att det börjar bli för många sådana där Blandat Maj och Blandat December. Funderar på kategorisering och struktur och återkommer :/

Synkronisering mellan datorer

Kör det här till viss del idag men är på tok för dåligt insatt för att det skall fungera fullt ut. Lightroom skall sköta detta på ett snyggt sätt men som sagt, jag är för dåligt insatt. Mitt behov är i alla fall att kunna använda foto både på min Mac Book och min iMac och gärna utan att behöva flytta filerna mellan datorerna. När jag fotograferar så fotar jag in i min Mac Book men jag arbetar med bilderna i min iMac och flytten där emellan är inte så smidig.

Webblösning för lågupplösta bilder

Det här kan vara lösningen för att komma åt mina bilder utanför nätverket. Jag har som sagt provat med högupplösta bilder och olika nätverkslösningar för att komma in från Internet, men det är för långsamt. Lågupplösta, ”lätta” kopier kan vara lösningen för att kunna hitta bland alla bilderna utanför mitt nätverk. Behöver ändå dock komma åt mina högupplösta ”tunga” bilder utifrån och här får jag fundera.

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

[yarpp]