Rengöring av Nikon 24-120 f4 objektiv

12 sep 2017Tekniskt0 Kommentarer

Rengöring av Nikon 24-120 f4 objektiv

Det var med stark beslutsamhet men skrämmande känsla när jag igår bestämde mig för att rengöra mitt ena Nikon objektiv själv. Det är ett av mina två favoritobjektiv och det var lång ifrån billigt. Jag har dock haft det i några år nu så någon garanti finns det inte kvar.
Inte för att garantin skulle spela någon roll på dammet, men om det skulle uppstå andra problem med objektivet så tror jag inte att garantin skulle vara aktuell efter jag skruvat sönder objektivet.

2 små skruvmejslar, en pinsett, ficklampa, blåsbälg och putstrasa var allt jag behövde. Det tog mig ungefär 40 minuter att skruva sönder, putsa och sätta ihop igen, och bara ett problem hade uppkommit, det gick inte att zooma längre. Demontera allt igen för att hitta felet, en ring som jag satt på fel håll vändes och sedan skruvade jag ihop det igen.

Resultatet blev helt okej. Jag har fotat och kollat på bilderna idag och det finns tyvärr några dammprickar kvar. Det var inte helt enkelt att få bort allt damm eftersom det kom nytt hela tiden. Nu vågar jag i alla fall prova igen för att se om jag kan få bort allt damm.

Måste bara säga att det var pilligt, tålamodskrävande och ibland lite krångligt. Det finns stora risker att man tar sönder något eller att något blir fel så fundera en extra gång innan du ger dig på något liknande.

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

[yarpp]