Berlin, sista delen

1 jun 2019Resor0 Kommentarer

Berlin, sista delen

Låt mig avsluta mina Berlinupplevelser och den här tredje delen (läs Berlin, del 1 & Berlin, del 2) med den upplevelse som jag kanske tyckte var bäst av allt, Berliner Dom, eller Berlins domkyrka.

Fernsehturm

Men först, kanske det som är svårast att missa, som i princip syns i hela Berlin, Fernsehturm. Det är klart att det var häftigt och komma upp 200 meter och få se precis hela Berlin ovanifrån. Men det var dyrt, och en väntetid på 2 timmar gjorde det tveksamt till om det var värt det. Inte för att det var en taskig upplevelse, men det fanns ganska många ställen där man kunde komma upp och se Berlin ovanifrån, Berliner Dom som exempel, läs mer om det längre ned.

Berliner Dom

Jag hade egentligen inga större förväntningar när vi gick in här mer än att det skulle vara en fin kyrka. Det jag möttes av var slående och det blev bara bättre ju längre jag var där. Först och främst kyrksalen, om det nu heter kyrksal, vad vet jag. Så stort, så högt i tak, så pampigt, så mycket folk och ändå så tyst. Kyrkorgeln som spelade med jämna mellanrum, vet inte om den gör det jämt, det såg ut som de höll på att stämma den men jag vet inte.
Efter vi suttit där inne, ganska länge upptäckte vi att man kunde gå upp. Utan att veta vart vi skulle komma fortsatte vi uppåt, många trappor och många smala gångar till vi rätt som det var kom ut, i kyrkans högsta kupol i mitten kunde man gå ut och runt och ännu en gång uppleva Berlin från ovan. Till skillnad från Fernsehturm som jag beskrev ovan så kom man verkligen ut, utomhus. Som en balkong som gick runt hela kupolen, riktigt mäktigt. Från toppen ända ner i källaren till kryptan som användes som kunglig begravningsplats mellan 1536 och 1916 (Källa Wikipedia). Fint prydda kistor, 93 stycken enligt Wikipedia mäktigt på något sätt, men de små kistorna… Det fanns lite väl många små kistor, de berör.

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

[yarpp]