Gifflar till utflykt

1 maj 2020Friluftsliv, Mat & bak0 Kommentarer

Gifflar till utflykt

Nu när vi är så mycket ute på helgerna så börjar man också fundera lite på fikan och maten som vi tar med oss. Finns det något godare kaffe än kaffet på plåttermosen i skogen t.ex?

Det är klart att vi kan fortsätta göra vanliga mackor innan vi sticker iväg, men det hade ju varit lite kul att avancera lite. Jag hittade ett recept på gifflar, fyllda med ost, skinka och paprika på Nordic Sugars webbplats, eller Dansukker som kanske är en mer korrekt varumärkesbeskrivning.

Ingredienser till degen till gifflarna

Så här gjorde jag gifflarna:

Jag började med att blanda 5 dl fingervarmt vatten och jäst och rörde tills jästen löst sig.

Sen blandade jag i margarin, sesamfrö, vetegroddar, salt, sirap och ägg. När det blandat sig väl tillsattes mjölet i omgångar. Jag körde allt i matberedaren och arbetade degen tills den släppte från skålen och tills den inte längre kändes så kladdig.

På med en handduk för att låta stå och jäsa i 30 minuter och undertiden förbereda fyllningen.

  • 50 gram jäst
  • 5 dl fingervarmt vatten
  • 1 1/2 dl flytande margarin
  • 1/2 dl sesamfrön
  • 1 dl vetegroddar
  • 2 tsk salt
  • 2 msk vit sirap
  • 2 ägg
  • 16 dl vetemjöl
  • 16 skivor rökt skinka
  • 32 skivor ost
  • 1 röd paprika
Fyllningen till utflyktsgifflarna var ost, skinka och paprika

32 hyvlade ostskivor, 16 skivor skinka som delas på hälften (jag använde 32 skivor eftersom skivorna var ganska små), och 32 strimlor paprikaskivor. Här delades först paprikan på 4 delar och kärnorna togs bort, sedan delades varje paprikadel i ytterligare 4 strimlor så jag tillslut fick 32 tunna paprikastrimlor.

När jäsningen var klar bearbetade jag degen lite på ett mjölat bakbord och delade den i 4 lika stora delar för att sen kavla varje del till en runda kakor, som pizzor som skall slicas till 8 trekanter. Sen var det bara att lägga en ostskiva, en skinkbit och en paprikabit på den stora delen av varje slice och rulla samman, från den breda delen mot spetsen.

Jag samlade alla på två plåtar med bakplåtspapper och lät dem jäsa i 20 minuter innan jag penslade dem med ett vispat ägg, strödde på lite sesamfrö och in i nedre delen av ugnen i 10 minuter.

De skulle enligt receptet svalna på ett galler, men det glömde jag helt enkelt bort. Jag lät dem svalna och packade dem i påsar för nedfrysning.

Nu har vi fika till utflykter för några veckor framöver.

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

[yarpp]